POVIJEST BOGDANOVACA

ŽUPNI LISTIĆI

Povijest Bogdanovaca do Domovinskog rata

Bogdanovci su selo u zapadnom Srijemu, ujedno i središte istoimene općine. Mjesto Bogdanovci prvi puta se spominje 1329. godine, zahvaljujući zapisima iz 14. stoljeća o naselju i utvrdi Mikola, koja je obuhvaćala pet kmetskih sela između današnjih Marinaca i Bogdanovaca. Crkva u utvrdi Mikola bila je sagrađena od kamena i posvećena sv. Andriji. Granica utvrde bila je današnji bogdanovački potok Savak. Utvrda i naselje Mikola izgubit će važnost već do kraja 15. stoljeća, a većina tih malih sela nestat će za vrijeme turske vladavine. Bogdanovci će se raširiti, ojačati i održati za vrijeme turske vladavine, a prema tadašnjem popisu brojali su pedesetak kuća.
U razdoblju nakon odlaska Turaka započinje i duhovna obnova. Oci franjevci preuzeli su duhovnu brigu o Vukovaru i širem području, a time i o Bogdanovcima. Godine 1742. u Bogdanovcima je izgrađena mala crkvica, posvećena Našašću sv. Križa. Godinu dana kasnije sagrađena je i kuća za potrebe svećenika koji je služio u Bogdanovcima, ali Bogdanovci ostaju filijala vukovarske župe.
Prema popisu stanovništva iz 1784. godine, Bogdanovci imaju 506 stanovnika, od kojih je 490 katolika i 16 pravoslavaca. Prema istom popisu vidljivo je da većinu stanovništva čine Hrvati katolici.
Bogdanovačku crkvu oslikao je 1892. godine Dragutin Peitz iz Đakova. Oltar je postavljen 1904., a križni put 1911. godine. Godine 1913. popravljen je crkveni toranj i krov crkve.
Škola u Bogdanovcima osnovana je 1859. godine. Nogometni klub „Sremac“ (od 1991. „Croatia“) osnovan je 1947. godine, a kulturno – umjetničko društvo „Seljačka sloga“ utemeljeno je 1977. godine.

Bogdanovci za vrijeme Domovinskog rata

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Bogdanovcima je živjelo 1.113 stanovnika. Početkom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, Bogdanovci se, uz bok Vukovaru, stavljaju na raspolaganje i prvu crtu obrane svojih domova i Domovine.
Hrvatsku je 1991. godine branilo 2579 dragovoljaca Albanaca, a samo u Bogdanovcima njih 9 je izgubilo život u obrani svoga doma. U spomen na njih u Bogdanovcima se obilježava i Dan poginulih branitelja Albanaca u Domovinskom ratu.
Nakon višemjesečne opsade i uništenja sela do temelja, Bogdanovci 10. studenoga 1991. godine padaju u ruke JNA i četnika. Nakon 3 mjeseca otpora i 40 dana potpunoga okruženja, 10. studenoga slomljena je obrana Bogdanovaca. U junačkoj obrani ovoga mjesta izgubljena su 133 života, a za njih 24 i dan danas se traga. Okupacija je trajala 7 godina, a obnova kuća započinje u proljeće 1998. godine nakon mirne reintegracije Podunavlja.

izvori: Ante E. Brlić, Bogdanovci u prošlosti i danas, Gradski muzej Vukovar, 1980.